In raportul Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si de Verificare este punctat raspicat faptul ca in domeniul achizitiilor publice reforma stagneaza. Potrivit Comisiei, "deficientele in acest domeniu sunt o importanta sursa de coruptie."

In raportul facut public de CE pe 30 ianuarie se arata: "progresele par foarte limitate in ceea ce priveste prevenirea si pedepsirea coruptiei legate de achizitiile publice. Pasii inainte facuti in combaterea coruptiei la nivel inalt nu au fost insotiti de progrese in domeniul achizitiilor publice."

Principalele puncte asupra carora Comisia face observatii:
- "Instrumentarea dosarelor pare sa dureze mult." Desi intelege ca durata poate avea drept cauza necesitatea unei expertize financiare specifice, Comisia arata ca acest lucru creeaza "problema speciala a contractelor incheiate inainte de pronuntarea unei hotarari judecatoresti cu privire la infractiune".
- "Pedepsele pentru functionarii implicati in dosare de frauda in materie de achizitii publice sunt in continuare foarte mici."
- "Legea nu prevede posibilitatea unei anulari pe motive de conflict de interese a proiectelor care au fost deja executate. "

"Exista, de asemenea, mari indoieli cu privire la eficacitatea organelor de urmarire penala care gestioneaza aceste cazuri", mai arata raportul.

Avand in vedere propunerile recente de legiferare, Comisia atrage atentia asupra pastrarii independentei si stabilitatii institutiilor din domeniu.
Comisia recomanda ca verificarile ex ante sa fie facute de ANI, institutie careia sa i se acorde resurse in acest scop.

In concluziile raportului, Comisia cere accelerarea "progreselor in ceea ce priveste recomandarile sale referitoare la reforma sistemului judiciar, la integritate si la lupta impotriva coruptiei" si anunta ca progresul ca fi in continuare monitorizat, un nou raport urmand sa fie publicat la sfarsitul anului.

Dupa mai multi ani in care chestiuna achizitiilor publice este tratata in raportul MCV, in septembrie 2012, CE atentionase Bucurestiul ca modifica prea des legea achizitiilor publice, ceea cea ar putea conduce la o  procedura de infringement.

Raportul integral al Comisiei, aici

-------

Articolul este realizat in cadrul proiectului "Fighting Public Procurement Criminality. An Operational Approach" derulat deOrganizatia Freedom House Romania cu finantare din programul "Prevention of and Fight against Crime" (ISEC) al Comisiei Europene - DG Home Affairs. Proiectul este unul transnational, dedicat combaterii fraudei in achizitiile publice.

Proiectul a fost dezvoltat si urmeaza sa fie implementat in parteneriat cu:

  • institutii legislative si executive: Ministerul Justitiei, Directia Nationala Anticoruptie, Institutul National al Magistraturii si Consiliul Superior al Magistraturii, Directia de Investigare a Fraudelor din IGPR, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, Agentia Nationala pentru Integritate, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, Ministerul Public.
  • reprezentanti ai societatii civile: Asociatia Nationala a Specialistilor in Achizitii, Expert Forum.
  • un partener responsabil de vizibilitatea proiectului: Reteaua Euractiv (Bruxelles si Romania).
  • mai multi parteneri internationali: Magistrats europeens pour la democratie et les libertes (MEDEL), Konrad Adenauer Stiftung si Divizia penala si de gratieri a Ministerului de Justitie Francez, care vor furniza expertiza si traineri.